Czy woda, którą pijesz jest PRAWDZIWIE CZYSTA?
Czysta woda jest źródłem zdrowia. Czy woda, którą pijesz jest czysta i zdrowa?
Który system filtracji wybrać?
Czy są one zamontowane bezpośrednio na kranie lub pod zlewem, czy też na wspólnym wlocie do domu? Filtracja mechaniczna, system odwróconej osmozy lub nasycony filtr wody?
Wybierz system filtracji wody w zależności od jakości wody z kranu i indywidualnych potrzeb.
- Wybór, instalacja i konserwacja odwiertu lub miejsca odwiertu oraz oczywiście działalność człowieka mająca miejsce w pobliżu,
- Jakość wody w punkcie poboru wody,
- Stan głównych i budynkowych rur wodociągowych.
Czy "twarda woda" stanowi problem?
Widzimy biały osad w naszych czajnikach, a czasami z kranu wypływa brązowa woda i boimy się, że to zła woda. Czy powinniśmy coś zrobić?
Sprzęt do filtracji wody może pomóc zmniejszyć twardość wody.
Osoby korzystające z wody z kranu często narzekają, że jest ona twarda i unikają jej picia. Skarżą się, że twarda woda powoduje, że ich czajnik staje się zwapniały w ciągu zaledwie kilku dni, pralki, zmywarki, ekspresy do kawy i inne urządzenia szybciej się psują i pozostawiają białe osady na ścianach prysznica i armaturze. W rzeczywistości twarda woda jest niepożądana w domu. Osady kamienia to sole wapnia i magnezu. Im wyższe stężenie tych soli mineralnych w wodzie, tym twardsza jest woda i tym więcej kamienia osadza się na powierzchniach.
Instalując urządzenia do zmiękczania i klarowania wody w domu, należy pamiętać, że filtr zmiękczający wodę jest instalowany przed wszystkimi urządzeniami gospodarstwa domowego, a co najmniej jeden kran w kuchni, na przykład, musi pozostać niefiltrowany, aby można było pić zdrową wodę z wapniem i magnezem.
Wody gruntowe są bogate w minerały, a woda jest dobrym rozpuszczalnikiem. Przepływając przez skały, woda nasyca się użytecznymi minerałami. Minerały te są rozpuszczalne, więc nie widzimy ich “gołym” okiem, ale kiedy gotujemy wodę, wypadają jako osad. To właśnie dlatego na ściankach czajnika pojawiają się osady wapienne.Jeśli zapytasz kogoś, czy wapń i magnez są dobre dla zdrowia otrzymalibyśmy pozytywną odpowiedź. Jednak ludzie boją się tych dobrych pierwiastków w wodzie, nawet jeśli chętnie przyjmują suplementy wapnia i magnezu. Twarda (wapienna) woda jest dobrej jakości wodą pitną i może być bezpiecznie pita prosto z kranu i używana do gotowania. Im twardsza woda, tym więcej wapnia i magnezu znajdzie się w zupie. Nie ma potrzeby zmiękczania wody z kranu używanej do picia i jedzenia, ponieważ dostawca wody zapewnia stałą jakość dostarczanej wody pitnej.