Czy woda, którą pijesz jest PRAWDZIWIE CZYSTA?

Czysta woda jest źródłem zdrowia. Czy woda, którą pijesz jest czysta i zdrowa?

Który system filtracji wybrać?

Czy są one zamontowane bezpośrednio na kranie lub pod zlewem, czy też na wspólnym wlocie do domu? Filtracja mechaniczna, system odwróconej osmozy lub nasycony filtr wody?

Wybierz system filtracji wody w zależności od jakości wody z kranu i indywidualnych potrzeb.

Pij co najmniej 2 litry wody dziennie. Jakość wypijanej wody zależy od wielu czynników, takich jak:
  • Wybór, instalacja i konserwacja odwiertu lub miejsca odwiertu oraz oczywiście działalność człowieka mająca miejsce w pobliżu,
  • Jakość wody w punkcie poboru wody,
  • Stan głównych i budynkowych rur wodociągowych.
Jakość wody dostarczanej przez scentralizowane wodociągi miejskie jest często odpowiednia, ale zależy również od lokalizacji punktu poboru wody. W zależności od jakości wód gruntowych można podjąć pewne środki w celu zapewnienia ich jakości, takie jak oczyszczanie z zanieczyszczeń chemicznych lub mikrobiologicznych, dodawanie niektórych minerałów.Normalne zaopatrzenie w wodę pochodzi z głębokich warstw wodonośnych, na które nie ma znaczącego wpływu zanieczyszczenie środowiska. Właściwości mikrobiologiczne tej wody są również ogólnie dobre. W większości przypadków jest bezpieczna, ale może być nieestetyczna z powodu nadmiernej zawartości żelaza lub manganu i może mieć określony kolor, smak lub zapach nawet po uzdatnieniu. Zanieczyszczenia, które pozostają w wodzie są nieszkodliwe, ale picie czystej wody bez uzdatniania (gotowania) może być nieprzyjemne.Woda z kranu przeznaczona do spożycia przez ludzi, tj. do picia i gotowania, nie jest szkodliwa dla zdrowia ludzkiego i spełnia wszystkie wymagania litewskiej normy higienicznej HN 24:2023 “Wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości wody pitnej”. Dokument ten określa wskaźniki mikrobiologiczne, wskaźnikowe i toksyczne, które muszą być badane w wodzie pitnej oraz maksymalne dopuszczalne stężenia. Łącznie badanych jest 45 wskaźników. Litewska norma higieniczna HN 24:2023 reguluje wskaźniki jakości wody pitnej. Dokument ten stanowi, że “woda pitna jest bezpieczna i zdrowa do spożycia, gdy jest wolna od mikroorganizmów, pasożytów i substancji, które w swojej liczbie lub stężeniu mogą zagrażać zdrowiu ludzkiemu oraz gdy jest zgodna z wartościami wskaźników mikrobiologicznych, wskaźnikowych i toksycznych (chemicznych) określonych w normie higieny.Innym potencjalnym problemem jest twardość wody. Osoby korzystające z wody z kranu często narzekają, że jest ona twarda i unikają jej picia. Skarżą się, że twarda woda może powodować zwapnienie czajnika w ciągu zaledwie kilku dni, szybsze psucie się pralek, zmywarek, ekspresów do kawy i innych urządzeń, a także powstawanie białego nalotu na ścianach kabin prysznicowych i urządzeniach sanitarnych. W rzeczywistości twarda woda jest niepożądana w domu. Osady kamienia to sole wapnia i magnezu. Im wyższe stężenie tych soli mineralnych w wodzie, tym twardsza jest woda i tym więcej kamienia osadza się na powierzchniach.Filtr zmiękczający wodę można zainstalować przed wszystkimi urządzeniami gospodarstwa domowego, a jeden kran, na przykład w kuchni, można pozostawić niefiltrowany, aby zapewnić zdrową wodę z wapniem i magnezem.

Czy "twarda woda" stanowi problem?

Widzimy biały osad w naszych czajnikach, a czasami z kranu wypływa brązowa woda i boimy się, że to zła woda. Czy powinniśmy coś zrobić?

Sprzęt do filtracji wody może pomóc zmniejszyć twardość wody.

Osoby korzystające z wody z kranu często narzekają, że jest ona twarda i unikają jej picia. Skarżą się, że twarda woda powoduje, że ich czajnik staje się zwapniały w ciągu zaledwie kilku dni, pralki, zmywarki, ekspresy do kawy i inne urządzenia szybciej się psują i pozostawiają białe osady na ścianach prysznica i armaturze. W rzeczywistości twarda woda jest niepożądana w domu. Osady kamienia to sole wapnia i magnezu. Im wyższe stężenie tych soli mineralnych w wodzie, tym twardsza jest woda i tym więcej kamienia osadza się na powierzchniach.

Instalując urządzenia do zmiękczania i klarowania wody w domu, należy pamiętać, że filtr zmiękczający wodę jest instalowany przed wszystkimi urządzeniami gospodarstwa domowego, a co najmniej jeden kran w kuchni, na przykład, musi pozostać niefiltrowany, aby można było pić zdrową wodę z wapniem i magnezem.

Wody gruntowe są bogate w minerały, a woda jest dobrym rozpuszczalnikiem. Przepływając przez skały, woda nasyca się użytecznymi minerałami. Minerały te są rozpuszczalne, więc nie widzimy ich “gołym” okiem, ale kiedy gotujemy wodę, wypadają jako osad. To właśnie dlatego na ściankach czajnika pojawiają się osady wapienne.Jeśli zapytasz kogoś, czy wapń i magnez są dobre dla zdrowia otrzymalibyśmy pozytywną odpowiedź. Jednak ludzie boją się tych dobrych pierwiastków w wodzie, nawet jeśli chętnie przyjmują suplementy wapnia i magnezu. Twarda (wapienna) woda jest dobrej jakości wodą pitną i może być bezpiecznie pita prosto z kranu i używana do gotowania. Im twardsza woda, tym więcej wapnia i magnezu znajdzie się w zupie. Nie ma potrzeby zmiękczania wody z kranu używanej do picia i jedzenia, ponieważ dostawca wody zapewnia stałą jakość dostarczanej wody pitnej.

Shopping Cart